HACCP Implementation Course merupakan kursus latihan yang memfokuskan tentang cara membangunkan sistem HACCP di dalam sesebuah organisasi.
Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) atau Titik Kawalan Kritikal Analisis Bahaya ialah rangka kerja yang dicipta sebagai tindak balas kepada potensi risiko yang wujud semasa makanan disediakan, dikilang atau dibungkus, membantu mereka yang bertanggungjawab mengenal pasti, mengawal dan meminimumkan risiko.
Mana-mana organisasi yang menghasilkan produk makanan boleh melaksanakan HACCP ke dalam proses dalam mana-mana saiz persekitaran, daripada kilang besar di mana produk dihasilkan secara besar-besaran kepada dapur kecil yang berfungsi di mana makanan disediakan dengan tangan dan dihidangkan terus kepada pelanggan.
Ia juga berguna untuk mengetahui bahawa HACCP direka bentuk supaya ia boleh digunakan pada mana-mana peringkat proses pengeluaran makanan. Kursus HACCP Implementation Course peringkat Intermediate-Advance ini akan mengajar peserta untuk melaksanakan sistem HACCP secara berkesan dalam persekitaran pengendalian makanan dan terutamanya berdasarkan keperluan yang dirujuk dalam piawaian terkini iaitu MS1480:2019.
Bagi pembelajaran yang optimum, adalah di galakkan peserta memahami asas GMP & HACCP seperti berikut:
Download HACCP Implementation Course Outline